A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezésÜvegvágás

Az üveg egy kemény, rideg, amorf szerkezetű anyag aminek a vágása roppant egyszerű.

Vágáshoz egyenes vágót, íves vágót, futtató fogót, morzsoló fogót vagy gyémánt szalagfűrészt használunk. Az egyenes vágó vágófej, dugattyú és olajtartályból áll.

Egyenes üvegvágó

A fej egy tengelyre van szerelve ahol a vonalzó szerint képes elfordulva felvenni a legideálisabb, párhuzamos pozíciót a vonalzóhoz viszonyítva. Minden üvegre nyomáskor, kevés olajat adagol, amivel megkönnyíti a vágást és növeli a vágóél élettartamát A japán gyártmányú Toyo vágók a legjobbak. Vágáskor az üveget alátétdeszkára rakjuk, mert egy sima bútorlapon, az üveg és bútorlap közé kerülő legkisebb szilánk is eltörheti az üveget.

Alátétdeszka

Az egyenes vágót a vonalzó mentén magunk fele húzzuk és akkor megfelelő az alkalmazott nyomóerő, ha határozott jellegzetes, sercegő, üvegvágó hangot hallunk. Kalkuláljuk bele, hogy 2,5 mm-re a vonalzó szélétől szalad a vágó görgő. Jó, ha a műhely fa vagy linóleum padlózattal rendelkezik, mert a leeső üvegvágó, vagy üveg a betonon, csempepadlón sérül.

Egyenes vágás ólomüvegezés


Miután az egyenes vágóval bekarcoltuk a vonalzó, vagy vinkli mellett az üveget a futtatófogóval vagy csak simán kézzel letörjük. Ha hosszabb üveget kell vágnunk, legjobb, ha gumitalpú vonalzót, vagy nagyobb vinklit használunk. Ha félünk, hogy elmozdul az üveg az egyik végét egy kis rugós pillanatszorítóval rögzíthetjük.

Az íves vágás egy TC 10 -es merevfejű vágóval történik. Ez nem önolajozós és ezért illik olajba mártani vágás előtt.

Íves üveg vágó

Ezt a vágót szemből nézve az üveg síkjára merőlegesen tartjuk. A csavaros része nézzen előre, és magunk fele döntjük annyira, hogy a görgőt és vonalat egyszerre kényelmesen lássuk. A vágás akkor éri el a profizmus szintjét, ha nagy biztonsággal tudunk kivágni egy darabot a vonal jobb vagy bal oldalán de, ha kell pont, kettészeljük a vonalat.

 

Üvegvágás

Miután bekarcoltuk az üveget, (vigyázva, hogy egy nyomvonalon csak egyszer szabad eltolni a vágót és az üveg vége előtt 2-3 mm-el megállunk, hogy ne zökkenjen le a vágó) a vágott vonal kezdő és végző pontját két ujjunk közé véve alulról a törőkalapács hegyével kopogtatjuk a vágás vonalát, amíg le nem törik. Ne üssünk nagyokat és figyeljük meg, hogy milyen sebesség a leghatékonyabb a letöréshez.

Kalapácsolás üvegvágás

Gyakran előfordul, hogy a mellékelt ábrán látható kifli alakot kell kivágjuk.

Kiflivágás ólomüvegezés

A rajz szerint a 2. es számú darabra van szükségünk. Ebben az esetben először mindig a homorú ívű anyag kivágásával kezdjük, tehát a 3-as számúval. Ez úgy történik, hogy egymástól 3-4 mm-re segédvonalakat karcolunk és kívülről haladva befele a morzsoló fogóval kicsipkedjük a darabkákat. Mindig csak a szélét vesszük a fogópofák közé, mert, ha a közepével próbálkozunk, letörhet a kifli széle. A morzsoló fogóval húzó és lefele törő mozdulatot végzünk.

Morzsolás üveg vágás

 

Tudomásul kell venni, hogy az üvegen csak átmenő vonalak mentén tudunk vágni. Amint az alábbi ábra is mutatja az első három vonal vágása simán megoldható, de a negyedik csak szalagfűrésszel kivitelezhető.

Vághatóság

Főleg lámpák készítésekor de ablakoknál és más tárgyak készítésénél is gyakran előfordul, hogy azonos szélességű párhuzamos csikokat kell vágjunk. Erre a lagalkalmasabb eszköz a párhuzam vágó. Az üzletben is lehet vásárolni de én egy eléggé jól bevált eszközt fejlesztettem ki erre a célra.

 

Párhuzamvágó ólomüvegező szerszám

Az 1 számú alkatrész az üvegmegvezető vonalzó .
2. es számú vezető csuszka
3 as számú miliméterbeosztású vonalzó
4. es számú textilbakelit vonalzó
5. ös számú rögzítő anya
A 6-os számú rúd balra húzva kiemelkedik egy ütköző, ami betolva belesülyed az asztalba.

Ezzel a szerkezettel nagyon gyorsan és pontosan lehet korlátlan számú, azonos méretű, párhuzamos üvegcsíkot vágni. Amikor bekarcoltam az üveget a vonalzó mentén, megnyomom a 6-os ütközőt ami belesülyed az asztalba és előre huzva az üveget simán letöröm.

Úgyancsak gyakran alkalmazott elem a trapéz alakú üvegek beépítése a Tiffany lámpákba. Ehhez egy nagyon ötletes szerkezetet hoztam össze. Korlátlan számú és tökéletesen azonos méretű, trapéz alakú üvegek vágását teszi lehetővé.

 

Trapéz vágó ólomüvegező szerszám

1. Asztal
2. Támasztó vonalzó
3. Ütköző
4. Állítható vonalzó
5. Elülső állítható ütköző
6. Állító csavar a vonalzóhoz
7. Rögzítő csavar az ütközőhöz