A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezésTiffanylámpák

Tiffany lámpa 40 es bogyós lámpa


A díszműüvegezés leglátványosabb, leginkább szemetgyönyörködtető darabjai a Tiffany lámpák. Nemcsak gazdag szín és formaviláguk teszi vonzóvá őket, hanem itt érvényesül legjobban az üveg azon tulajdonsága, hogy megvilágítva teljesen átváltozik, megélénkül. Az addig meghúzódó, észrevétlen tárgyból egy pillanat alatt csodaszép, színpompás, minden figyelmet magához ragadó csoda lesz. Megfelelő színharmóniával, meleg színek alkalmazásával optikailag 2-3 fokkal növelhetik hőérzetünket. Minden stílushoz lehet egyeztetni. Készítésük nagy odafigyelést, türelmet igényel. Általában egy kaptafára rajzoljuk fel a tervet. Már ez sem egy egyszerű feladat, mert általában egy nem matematikus síkban számol és szerkeszt. A gömbpalást tervezés szempontjából elég szokatlan felület és ezért nagy kihívás. A munka menete: felrajzoljuk a kaptafára az elképzelt lámpánkat. Utána a minták elemeit pausz papírral lemásoljuk, a pausz papírról átindigózzuk kartonpapírra.

Tiffany lámpa

A kartonpapír sablont kivágjuk, átrajzoljuk a megfelelő üvegre. Kivágjuk az üvegből az előrajzolt darabot. Gondosan, precízen körbe csiszoljuk. A kaptafán lévő rajzra ráhelyezve ellenőrizzük. Ha pontosan illeszkedik a kivágott üveg, befóliázzuk, és térképtűvel rögzítjük a kaptafán. Ezt minden egyes darabbal megismételjük. Amikor a második elemet tesszük fel, akkor ezt hozza, forrasszuk az előzőhöz. Csak egy pontban forrasszuk össze, mert a végén a teljes felületet kívül zsinórosan, domborúan, belül laposan átforrasztunk. Ha minden egyes darab kivágásra, csiszolásra, fóliázásra került és fel is vannak forrasztva, az elkészült darabot egy állítható, forgatható, forrasztó állványra helyezzük a kaptafával együtt. Most jön a munka legkritikusabb része. A forrasztásnál nagyon vigyázzunk, hogy csak a teljesen vízszintes részeket forrasszuk.

Forrasztás Tiffany lámpa készítés

A szép egyenletes, zsinóros forrasztás teljesen feldobja, megkoronázza a munkánkat. Ha egyenetlen, lapos a forrasztás a legprecízebb munkát is tönkre teszi. A csatlakozások egyenletesek, símák legyenek.

Szép forrasztás a Tiffany lámpán

A forrasztás után már csak a patinázás maradt. Mivel nagyon agresszív savtartalmú anyag a patina, fontos a gumikesztyű használata és lehetőleg szembe ne kerüljön. Patinázás előtt alaposan tisztítsuk meg a forrasztási felületeket, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük bele a patinát. Patinázás után még gondosabb tisztítás szükséges. A legjobb, ha langyos szódabikarbónás vízbe merítjük és egy ideig benne is, hagyjuk a lámpánkat. Ez azért fontos, hogy semlegesítsük a forrasztás és patinázás során használt és még jelenlévő sav maradványokat. A tisztítás után érdemes finiszáló sprayt használni, amit szépen egy puha ronggyal beledörzsölünk.

25 Virágos lámpa
Tiffany lámpa
Tiffany lámpa
Asztali lámpa

Még több lámpa a bronzlámpatalp oldalamon

Ajánlott oldalak
 
Tiffany lámpák
Ólomüveg portál
Ólomüvegezésről
Tiffany oktatás
Gyüjtő oldalam
Bronzlámpatalpak