A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezés
Szerszámok, eszközök
ólomüvegezéshez...

Itt az általunk használt szerszámokat, eszközöket próbálom bemutatni, természetesen a teljesség igénye nélkül. A fotókra kattintva minden megnézhető nagyobb méretben is. Ezekkel felszerelve egy műhelyt már nagyon sok mindent meg lehet oldani. A műhely jó ha sok természetes fényt kap és szellőztethető. Szükséges egy nagyobb és egy kisebb asztal. A nagyobbon vágunk dolgozunk, a kisebben vannak a gépek. Az üvegek tárolásához függőleges rekeszekre osztott tárolót használjunk, lehetőség szerint egész és fél tábla méretekkel.

Rajzoló tervező eszközök

A rajzoláshoz 2 B keménységű ceruzát használok. Az üvegre rajzoláshoz alkoholos vagy lakkfilcet használunk. A sötét üvegekhez fehér lakkfilcet a világosakhoz pedig fekete, piros, zöld, kék alkoholaosat. Vigyázzunk rájuk, és használat után azonnal rakjuk vissza a kupakot mert gyorsan kiszáradnak.

Rajzoló filctollak


Fontos egy jó körző aminek a szárai rögzíthetőek, és jó masszív. A pontos tervezéshez ez nagyon fontos.

Körző


Ugyancsak fontos egy nagyobb gumitalpú aluvonalzó és egy vékony acélvonalzó beszerzése. Ezeket nagyon gyakran használjuk a tervezésnél de az üvegtáblák szétdarabolásánál is.

Gumitalpú aluvonalzó


Az acélvonalzót a vékonysága és hajlékonysága teszi nagyon alkalmassá erre a munkára.

Acélvonalzó


Üvegvágáskor jó, ha alátét deszkát használunk. Ezáltal sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat. Az alátétdeszka egy puha anyaggal, filccel bevont bútorlap és az apróbb, üveg alákerülő szilánkok, okozta feszültséget, megelőzi.

Alátétdeszka

Az üvegvágáshoz nélkülözhetetlen pár alapszerszám. Egyenes vágó. Ennek a nyele fém vagy műanyagból készül, és egy olajtartályként működik. Minden üvegre helyezéskor kevés olajat adagol, ami keni a kis vágó görgőt. Az íves vágónak vastagabb fa nyele van, ami az ergonómikus fogás és könnyebb kanyarodás miatt fontos. Ezt rendszeresen mártani kell az olajba.

egyenes üvegvágó

Íves vágó


Kellenek még fogók. Egy futtató fogó vagy repesztő fogó az egyenes vagy enyhébb ívek vágásánál. Ennek a pofaéle íves, felül homorú, alul domború, és minimális erőfeszítéssel segít a preciz repesztésben.

Futtató fogó


A morzsoló fogót gyakrabban alkalmazzuk, Amikor kissebb íves részeket kell kimorzsolni az üvegből ezzel lehet tökéletesen megoldani.

Morzsoló fogó


Az üvegvágás során nagyon gyakran használt eszköz a törőkalapács. Ezzel a bekarcolt üveget kopogtatjuk alulról a mikróbarázda mentén és így érjük el a repesztést.

Törőkalapács


Szükséges egy jó kemény olló a kartonsablonok vágásához

Kartonvágó olló


Fóliavágó olló, ami egy kis finom jól vágó olló. Ennek főleg a hegyét használjuk az öntapadós fólia vágásához.

Kisolló


A fóliasimító feladata az öntapadós fólia tökéletes rásimítása, préselése az üvegre. Ezt textilbakelitből készítettem mert így tartós és elég kemény.

Fóliasimító


Fontos eszköz a fóliatartó amelyet úgy tervezetem és készítettem, hogy két tekercs fólia adagolását teszi lehetővé. A középső tárolóban ceruzák, vágók stb kapnak helyet. A nagyobbik flakon a vágóolaj a kisebbik a forrasztóvizet szolgáltatja. Az alsó tálcarész a radirok, térképtük tárolását oldja meg.

Fóliatartó adagoló


Az egyik legfontosabb gép a gyémántcsiszoló. Ebből a Cristal 2000 S -et ajánlom mert kicsit erősebb a Cristal 2000 nél. Alá egy tálcát rakunk, hogy az asztalra ne csöpögjön ki viz. A védőüveget hasznos alkalmazni mert üvegszilánkok röpülhetnek a szemünkbe nélküle. Rendszeresen kell takarítani az üvegport a viztartályból.

Üvegcsiszoló gép


A csiszológép használatát kényelmessé teszi egy lábpedál alkalmazása ami egy végálláskapcsoló segítségével a gép elé álláskor elindítja a gépet. Amikor leléptünk a kapcsolópedálról a gép kikapcsol.

Kapcsoló pedál


Nagyon fontos hogy jó szerszámmal forrasszunk. Eddig a legjobban bevált a W101 es teflonhegyű, hőfokszabályozós páka. Ebből kék és piros nyelű található a piacon. A kék a jobb mert a piros a barkács és azt Mexikóban mig a kéket Németországban szerelik. Használjuk néha-néha a pákahegy tisztító szivacsot mert a drótkefe vágy bármi, ami kemény leszedi a teflont és kilyukad a hegy.

Forrasztó páka


Forrasztáshoz ajánlom a csökkentett ólomtartalmú 63-as forrasztóónt. Ennek a legjobbak a visszadermedési paraméterei. Ez határozza meg a kialakult forrasztási felület simaságát.

Forrasztóón


A tükrök ólomsinek forrasztásához a forrasztó olaj vagy forrasztó zsír alkalmas.

Forrasztózsir


A forrasztás és megtisztítás után ajánlatos a kész terméket fixaló antioxidans sprayjel lefújni.

Fixalospray


Az üvegvágó szalagfűrész nagyon praktikus, okos segédeszköz. Nélküle is lehet dolgozni, de segít, gyorsít. Érdemes Amerikából megrendelni. A Taurus III a legújabb és legjobb. Kb. 160000 ft onnan rendelve.
 Gyémántszalagfűrész


Hasznos eszköz a forgózsámoly a lámpák összerakásánál. Erre rakjuk a kaptafát és könyű forgatni a felépítés során. Ezt az Ikeában vásároltam.

Forgózsámoly


Nem nélkülözhető a különböző színű patina és forrasztóviz. Patinából a sötétet, vagy magasfényű rezet használjuk. A rézszínű sokkal kényesebb erősebb takarítást igényel a használat előtt. A forrasztásokhoz forrasztóvizet használunk.

Patina forrasztóviz


A lámpák leforrasztásához jó szolgálatot tesz egy forrasztó állvány ami tetszőleges szögben és magasságban állítható.

Forrasztó állvány


A tiffany technika fontos alapanyaga az öntapadós rézfólia. A rézfóliák méreteik szerint 4,67--12 mm között használatosak. Transzparens üvegekhez feketehátut, opál üvegekhez rézhátut, tükrökhöz ezüsthátut vagy fekete hátut használunk. Rézfóliák Tiffanyhoz


A kaptafák szerkesztéséhez nagyon jól bevált a szerkesztő korona. Ezzel a hosszúsági köröket lehet precizen berajzolni.

Szerkesztő korona


 

A délkörök berajzolásához egy párhuzam rajzolót improvizáltam, ami sík butorlapon alkalmazva tökéletesen bevált.

Párhuzam rajzoló


A legújabb fejlesztésem egy szerkesztő asztal ahol 18-24 részre lehet nagyon könnyen és pontosan osztani, rajzolni a kaptafákat, mérettől és alaktól függetlenül. Ezt egy négy csapágyon forgó osztótárcsával oldottam meg és mind a hosszúsági, mind a délkörök szépen szerkeszthetőek.

 

 

Szerkesztő pad

A tervezöpad lelke egy kilincsmű ami 24 vagy 18 részre segít osztani a gömbpalástot.

Kilkincsmű

 

Az oldal tetejére

Hasznos linkek
Kreatív oldal
Olomuveg.lap.hu
Ólomüveg portal
Tiffany lámpák
Ólomüveg oktatas
Tiffany tervezés

Tiffany órák