A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezésFalikar Női alak Fatörzs talp Lóherés

Lámpatalp

  Falikar1

Lámpatalpak

A Tiffany technikával készített tárgyak közül talán a legszebb, legimpozánsabb darabok a lámpák. Ezeknél, a tárgyaknál érvényesül legjobban az üveg azon tulajdonsága, hogy megvilágítva életre kel, és az addig rejtőzködő, környezetbe olvadó szürke tárgyból egy minden tekintetet magára vonó remekmű lesz. A lámpák fontos tartozéka a lámpatalp, ami ha összhangba van a lámpa méretével, stílusával, képes nagyon kiemelni és hangsúlyozni annak szépségét. A lámpatalpakról bővebben a http://www.bronzlampatalp.info oldalon.

Lámpatalpak 1. Díszcsavar
2. Rögzítő csavar
3. Dísztányér
4. Teherviselő tányér
5. Lira
6. Közcsavar
7. Törzs, vagy szár
8. Talp
 

Minden alkatrésznek fontos szerepe van és alkatrészenként is lehet lámpatalpat beszerezni, ha ismerjük a darabokat és tudjuk, hogy melyik mekkora kell, legyen. A teherviselő tányér és dísztányér átmérője a kialakult szabvány szerint 5-7-9-11 cm és a lámpák készítésekor kialakított lyuk a lámpák tetején ezek szerint a méretek szerint alakul, oly módon, hogy az 5 cm átmérőjű tányérhoz 46-47 mm lyukat hagyunk ki. Ez azért fontos, mert a díszcsavar a lámpát beszorítja a két tányér közé, és ha a lámpa annyira túlmelegszik, hogy a csúcsánál meglágyul a forrasz a tányérok, nem engedik szétesni. A kínai lámpáknál a teherviselő tányért nem alkalmazzák és ezért a lámpára forrasztott dísztányér, nagyon gyakran elengedi a lámpát.

Fontos hogy a lámpa arányos legyen az alkalmazott talphoz. A líra mérete picivel legyen kissebb mint a lámpabúra magassága, a lámpattörzs és talp magassága pedig félgömb alakú lámpánál 20 % kal magasabb mint a lira. Laposabb lámpák esetében az átmérőt vesszük figyelembe és a lámpa teljes magassága 15-20 % kal meghaladja az átmérőjét. Lehetőleg bronz és ne spiáter talpat használjunk mert a spiáter egy nem tartós, értéktelen, jellegtelen könnyű olcsó anyag aminek alkalmazása a legszebb lámpaernyő értékét is csökkenti. A bronzot könnyen megkülönböztehetjük a siátertől, mert a bronz sárga és barna szinek között szépen árnyalt súlyos darab amin a kézzel formázott öntési hibák is felismerhetőek. A spiáter nagyon könnyű, müanyagszerű, egységesen olajban sötétített és nagy megmunkálási pontosság jellemzi.