A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezés 

Ólomüveg kaptafák

A lámpák készítéséhez, hacsak nem sík elemekből rakjuk össze elengedhetetlen a kaptafa. Nem látok mostanság az üzletekben, de régebben lehetett kapni nikecelből készített előrajzolt kaptafákat. Nagy hátrányuk, hogy 1/3 ad darabok voltak és nem lehetett rajtuk leforrasztani a kész lámpát. Ha lecsöppent egy kis forrasztóón pontozáskor az azonnal alagutat égetett a nikecelben. Lehet kapni alumínium lemezből nyomott különböző méretű, és alakú kaptafákat de ezek hátránya az, hogy összerakáskor nem lehet könnyedén rajzszöggel rögzíteni a darabokat és nehezen újra rajzolhatóak. A legpraktikusabbak a fából készített kaptafák. Ha kellően száraz fából készültek alaktartóak, könnyűek, újrarajzolhatóak és a forrasztáskor sem égnek át. Egy kaptafára 1/3 ad-1/3ad részre osztva három különböző mintát rajzolhatunk fel és hosszú ideig használhatóak. A legkülönbözőbb méretekben és alakban készülnek. A legelterjedtebb a félgömb. Ez 10; 16; 20; 25; 30; 40; 50 , cm átmérőben használjuk.

Kaptafa ólomüveg lámpához

Ezenkivül nagyon sok fajta létezik, pl.harang alakú.

Harang alakú kaptafa

Vannak jurta alakú kaptafák. Ezek is és az összes a félgömb méreteiben készülnek. Természetesen egyedi elképzeléseket is megoldunk.

Jurta ólomüveg kaptafa

Van a tatárkucsma alakú kaptafa.

Tatárkucsma ólomüveg kaptafa

Használjuk ezt a nyomott harang alakút is. Ez 50 és 75 cm átmérőben is kapható. Az 50 cm-nél nagyobb átmérőjű kaptafákat csak CNC marón tudják előállítani.

Harang alakú kaptafa

 
Félgömb kaptafa Tiffany lámpához
 
Harang alakú
 
Jurta kaptafa
 
Tatárkucsma
Lapos harang kaptafa