A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezésForrasztás

A termékek leforrasztása az egyik legkritikusabb mozzanat a Tiffany üvegezés folyamatában. A forrasztás minősége függ az előkészített darabok pontosságától, ha túl nagy hézagokat hagytunk, könnyen átfolyik a forrasztó ón. Függ a használt páka minőségétől. Tapasztalatom szerint  a W101-es kéknyelű Weller páka a legmegfelelőbb. Ez lapos és féloldalra csapott forrasztóheggyel is kapható. Mindkét hegy alkalmas a forrasztásra, aki jól tud forrasztani teljesen jól tudja használni mindkét hegyet. Ez a forrasztópáka 100 wattos és mágneses hőfokszabályozós.

 

 

Pákahegyek

Attól függően, hogy a pákahegy végében hányas szám van beütve különböző hőfokon old ki. A Tiffany forrasztáshoz a 7-es számú pákahegy hőfoktartománya a legmegfelelőbb. Ha minden kötél szakad még a nyolcas számozású hegyet is lehet használni, de ennek a felső tartománya több tíz Celsius fokkal magasabb. Azért javaslom a kék nyelű forrasztópákát a teljesen hasonló pirosnyelűvel szemben, mert a piros nyelű barkács célokra készült, és Mexikóban szerelik össze. Sokkal kevésbé tartós és szervízelhető.

Forrasztópáka

 

Forrasztóvíz: Nagy jelentősége van a használt forrasztóvíznek. Az üzletben beszerezhető forrasztóvíz nagyon drága. Készíthetünk mi is elég jó minőségű forrasztóvizet, ha 20 % -os háztartási sósavban horganylemez darabkákat oldunk fel. Ezzel nagyon óvatosan járjunk el, mert a sósav elég agresszív sav és a kémiai reakció során nagy hő és hidrogén keletkezik. Csak műanyag edénybe rakjuk a sósavat és ezt az edényt egy másik vízzel feltöltött edénybe tegyük, hogy ne olvadjon meg a sósavas edényünk. Fontos, hogy ne rakjunk bele sok horganylemezt az elején, csak lassan kis adagokban, mert így megelőzhető a magas hő termelés. Lehetőleg ne zárt helyen végezzük ezt a folyamatot, mert a felszabaduló hidrogén nagyon agresszív korrodáló anyag, ami minden fémet megtámad és robbanásveszélyes is. Addig kell adagolni a horganylemezt, amíg megszűnik a buborékok keletkezése, tehát végbement a teljes reakció, és a hidrogénkloridunk teljes mértékben cinkloriddá alakult.

A forrasztóón minősége szintén nem elhanyagolható szempont. Az ólommentes forrasztóón olvadási és visszadermedési tartománya nem a legalkalmasabb a Tiffany tárgyak forrasztásához. Az ára is annyira magas, hogy eladhatatlan termékárat generál. Hosszas kísérletezés, próbálkozás után arra a következtésre jutottam, hogy a legalkalmasabb a mi céljainknak a 63/37 –es   forrasztóón, mert ennek a felülete, visszadermedése a legideálisabb. Az ötvözet saját kezűleg is elkészíthető, mert sajnos a kereskedelem csak 50-es vagy 60-as ötvözetet forgalmaz. Amint sikerül beszereznem a hatvanas forrasztóónt ujjnyi vastag vagy még vastagabb rudakban megolvasztom és adagolok hozzá 99,9 század százalék tisztaságú forrasztóónt olyan arányban, hogy a 63% -os ötvözetet érjem el.

Cinöntés

Ezt régebben nagyon pontosan próbáltam kimérni de most már annyira rutinosan tudom szemre kavarni, hogy ez feleslegessé is vált. Az első próbaöntésnél azonnal kiderül a visszahűlt termék felületének minőségéből, hogy megfelelő arányba raktam-e össze az alapanyagokat. A kinagyított képen jól látszik, hogy mennyire tükrös, síma a felület.

Forrasztóón

A vastagabb fóliával fóliázott ablaküvegek forrasztásánál sokkal hatékonyabb a W 200-as 200 wattos páka. Nagyobb, súlyosabb, de sokkal hatékonyabb ha nagyobb tömegű forrasztóónt kell megolvasztani.

A forrasztásról röviden: Forrasztás előtt mindig kenjük be forrasztóvizzel a forrasztandó felületet. A bekenéshez műanyag nyelű ecsetet használjunk. Vigyázzunk, hogy az a felület amit forrasztunk tökéletesen vizszintes pozicióban legyen. Jól szellőztetett helyen, vagy maszkban forrasszunk. A kesztyű használatával csökkentjük az amugy bőrön keresztül is felszívódó ólom káros hatását.

Lámpa forrasztás