A weboldalon látott szerszámok, anyagok, eszközök, tárgyak nálunk beszerezhetőek!

Ambrus Aladár, ólomüvegezés, Tiffany lámpák
ólomüvegezésólomüvegezésólomüvegezésFóliázás

A fóliázás nagyon fontos része a Tiffany technikás ólomüvegezésnek. A fóliázásra szánt üveget nagyon alaposan töröljük szárazra a munkafolyamat előtt, ha nedves vagy poros marad nem ragad rá az öntapadós ragasztó. Amikor az üveget körbe fóliáztuk, 2-3 milimétert takarjon rá a fólia a kezdő végre. A fóliasimító textilbakelitből készül és az élei le vannak gömbölyítve, polirozva. Így nem szaggatja a fóliát, tartós és pont megfelel a keménysége.

 

 

 

Fóliasimító

A fólia vágása kis, pontos, hegyes ollóval történik. Vigyázzunk ezzel ne vágjunk más anyagot mert pl. a papir kiveszi az élét.

Fóliázó olló

Fóliázás ólomüvegezés

Néhány ábra segítségével megpróbálom bemutatni, hogy mire érdemes különösen oda figyelni. A felső rajzon az látható, hogy hogyan nem szabad fóliázni. Vigyázni kell, hogy az üveg mindkét oldalán egyforma széles legyen afólia amint az a második ábrán látható. Ha nem fordítink erre figyelmet akkor a forrasztási vonalaink nagyon csunyák, változó vastagságuak lesznek. Erre kiváló példa a Kinában gyártott Tiffany lámpák forrasztási vonalai.

Az első ábrán a rossz fóliázás látható, míg a másodikon a jó fóliázás.

1. Üveg
2. Fólia


Fóliasimítás

1 Fóliasimító
2. Fólia
3. Üveg
4. Alátét fa


Nagyon vigyázzunk, hogy a fóliasimítót ne az ábrán bemutatott szögben tartsuk amikor rásimítjuk a fóliát, mert így csak a sarkát vasaljuk rá és nem az egész felületet.


Fóliázás helyesen

Ezen az ábrán a fóliasimító helyes tartása látható. Ha rávasaláskor a simító éle és nem a lapja teljesen párhuzamos az üveggel akkor érjük el a kivánt eredményt, és tapad rá a fólia az üvegre.


Fóliázás
Abban az esetben ha a fólia kezdete és vége a képen ábrázolt módon elcsuszik érdemes egy szikével az elcsuszott részt levágni, hogy ne legyen fűrészfogas a forrasztás. Ez csak a lámpák külső oldalán alkalmazható illetve olyan tárgyaknál ahol a fonákja nem látszik, mert a tuloldalon ennyivel kissebb felületet takar a fólia.